Löpare som ska springa

Springa med viktväst, är det en bra idé?

Att springa med viktväst kan vara en bra idé om du vill öka belastningen, siktar på en viktnedgång eller bara vill variera din löpning. Tänk på att välja en väst med viktpåsar för att kunna justera vikten.

Något som skiljer träning med viktväst från att till exempel använda en kettlebell eller ett par hantlar är att händerna är fria. Det här låter kanske som en självklarhet för dig som löpare, men när det kommer till olika hoppövningar och burpees är det bra för balansen att ha armarna lediga.

Här kan du gå direkt till Sporttemas utbud av träningsvästar eller den populära flexivästen från Abilica.

Bra för viktnedgång

Träning med viktväst är bevisat bra för fettförbränningen. Det räcker faktiskt ganska långt att ”bara” ta promenader (med västen på) för den som vill gå ner i vikt. Det har forskare vid Göteborgs Universitet kommit fram till i en studie som publicerades våren 2020. Snacka om power-walk!

Men hur ska man tänka som löpare? Ja, som med mycket annat finns det både för- och nackdelar att tänka på för den som vill springa med viktväst.

Nackdelar med att springa med viktväst

  • Skaderisken kan öka. Eftersom belastningen på muskler och leder blir större med en viktväst innebär det också att skaderisken generellt sett ökar.
  • Löptekniken kan förändras. Om du ändrar ditt sätt att springa bara för att du har en viktväst på dig så ska du vara uppmärksam på att inte förändringen i löpteknik sitter kvar när du springer utan väst.
  • Viktvästen kostar en slant. Priset på en viktväst kan vara allt från 500 kronor upp till 1800 kr. Om du ändå har en löparryggsäck är det billigare att fylla den med ett vätskesystem eller något tungt.

Fördelar med att träna med viktväst

  • Smygträning i vardagen. Det kanske inte är så lämpligt att ha en viktväst under en kostym eller festblåsa, men om du ska ut och grilla i skogen med familjen eller vill piffa upp barnvagnspromenaden är den fantastisk.
  • Du kan anpassa belastningen. Vissa viktvästar har så kallade viktpåsar som du kan ta av och på. Det här gör att du enkelt kan öka belastningen (vikten) i takt med att du känner dig mer bekväm att träna med viktväst.
  • Bra för hemmastyrka. Du behöver inte springa med en viktväst. Den fungerar ypperligt för att göra hemmastyrkan lite mer utmanande; sit-ups, plankan eller varför inte en balansövning?

Viktväst bäst i test

Vilken viktväst som är ”bäst i test” för löpning råder det nog delade meningar om. Min erfarenhet är att det lönar sig att inte köpa den allra billigaste varianten, men det är heller inte lönt att kräma på med den allra dyraste västen.

Om du håller på med crossfit eller någon annan mer styrkebetonad träning kan viktvästar på över 1500 kronor vara en bra investering. Annars duger de västar som kostar kring tusenlappen eller strax över.

Läs gärna mer i vår guide som heter just bästa viktvästen för löpning.

Tips: Välj en viktväst med viktpåsar

Ett bra tips om du ska köpa en viktväst för löpning är att köpa en som har avtagbara viktpåsar. Det gör att du kan reglera vikten på västen. Ett exempel på en sådan väst är Abilica WeightVest Flexi, den västen kan du justera så att den väger mellan 1,25 till 10 kilo.

Sporttema har ett bra utbud av viktvästar som fungerar bra för löpning och annan träning. De är dessutom en e-handel som har hyggligt snabba leveranser, även om man skulle beställa något riktigt tungt.

Här kan du gå direkt till Sporttemas utbud av träningsvästar.

Missa inte våra populära köpguider: