Bästa pannlampan för löpning

Bästa pannlampa för löpning – guide, test och tips

Genom att välja bästa pannlampa för löpning förlänger du säsongen. Spring på kvällen, natten eller obehindrat på vintern när mörkret gör sig påmint.

Men vilken pannlampa ska man välja?

Låt oss ta reda på det i den här guiden, som bland annat innehåller följande sektioner:

Vilken pannlampa är bäst för löpning?

Bästa pannlampa för löpning är Lumonite Navigator. Den här bäst i test-vinnaren ger mer än 3500 lumen, en räckvidd på ca 300 meter och en batteritid på flera timmar (oavsett effekt). Ett måste för den seriösa löparen!

Bästa pannlampa för löpning är Lumonite Navigator.

Det är lätt att förstå varför Lumonite Navigator har seglat upp som en testvinnare och favorit hos professionella orienterare, med tanke på den prestanda, kvalitet och funktion som fås till det här priset.

Lumonite Navigator erbjuder fyra effektlägen; från 280 lumen (ca 80 meter) upp till mer än 3500 lumen (300 meter).

Batteriet tar ungefär två och en halv timme att ladda upp från ”noll” till full effekt. Batteritiden för 280 lumen är hela 48 timmar och för 3500 lumen tre timmar.

Se senaste pris på Lumonite Navigator här hos Outdoorexperten »

Starkaste pannlampa för löpning

Den starkaste pannlampan för löpning är Mila Vega 5000 Trail. Lampan är även en favorit bland många jägare, mountainbikescyklister och enduroförare.

Mila Vega 5000 Trail har ett fäste som också är GoPro-kompatibelt. Lampan kan med andra ord enkelt flyttas till en hjälm med bara ett “klick”, om du skulle vilja byta sport. Låsskruven gör dessutom att lampans vinkel kan justeras i farten, om terrängen kräver.

Se senaste pris på Mila Vega 5000 Trail här hos Outdoorexperten »

Bästa ultralätta pannlampan

 • Black Diamond Sprinter 225
  • Lumens: 225
  • Vikt: Ca 50 gram
  • Batteritid: 2 timmar i maxläge och 20 timmar på lägre effekt. Noterbart är att det här Black Diamond-batteriet är uppladdningsbart.

Se utbudet av Black Diamond-lampor här hos Outdoorexperten »

Bästa Petzl-pannlampa för löpning

 • Petzl Actik Core
  • Lumens: 350
  • Vikt: Ca 95 gram
  • Batteritid: 2 timmar i maxläge upp till 160 timmar på lägre effekt. Batteriet i Actik är en hybrid mellan uppladdningsbart och externa batterier, det vill säga fungerar även med AAA-batterier.

Se senaste pris på Petzl Actik Core här hos Outdoorexperten »

Hur många lumen ska bästa pannlampa för löpning ha?

Om du ska välja bästa pannlampa för löpning bör lampan dra ut minst 200 lumen på sin högre inställning. Uppemot 500 lumen är dock vårt tips från Runner’s High; med den ljusstyrkan ser du bra när du springer i de flesta mörker.

Om du springer i stan med gatlyktor så klarar du dig med så låga lumen som 100. Men med det sagt, försök hitta en lampa med 200 lumen eller mer även för den här typen av löpträning. Better safe than sorry, som man säger.

Lampor med högre lumen, säg från 300 och uppåt, är bäst för stigar och stjärnlösa nätter.

Ju mörkare miljö du springer i, desto mer ljus behöver du. Om du har en pannlampa med 500 lumen är du säker på stigar även under våra nordiska vintrar.

Kom ihåg att på de flesta pannlamporna för löpning kan du dämpa dem till lägre lumen än det maximala. Det här kan vara en bra sak att göra för att spara batteri i början av ett långpass, där du istället kan behöva mer ljusstyrka i slutändan när kvällen blivit mörkare (och du har blivit tröttare).

Lumen är förresten ett mått på ljusets intensitet; låt oss kalla det ljusstyrka.

Vilken typ av batteri är bäst?

Längre batteritid kommer vanligtvis till en ”kostnad” som heter vikt.

Batterier med större kapacitet behöver vara större rent fysiskt, vilket gör att de i regel väger mer. För vissa typer av aktiviteter är det här inga problem, men för löpning kan extra vikt leda till irriterande ”studs” och ett förändrat löpsteg.

Vissa modeller stoppar in batterierna i lampan på din panna, medan andra pannlampor, med längre batteritider, separera de två komponenterna (lampan och batteriet) och placerar batteriet på remmen på baksidan av ditt huvud.

Personligen gillar jag lampor som har batteriet ”i nacken”. Jag tycker det ger en bra viktkänsla gentemot att ha hela ”paketet” i pannan. Men det är en smaksak.

AA, AAA eller uppladdningsbara batterier?

Uppladdningsbart batteri eller engångsbatterier är en kontinuerlig debatt bland löpare. Själv föredrar jag de uppladdningsbara pannlamporna, eftersom det känns som att jag har bättre koll på batteritiden med dem, jämfört med externa batterier.

Jag vet dock att många ultralöpare föredrar AA-batterier då de kan räcka riktigt länge. För ett ultralopp eller en lång utflykt skulle jag nog välja externa batterier, men för träning duger uppladdningsbart gott för mig.

Vissa pannlampor, som till exempel Silva Trail Runner Free H och Black Diamond Sprinter 275, fungerar med antingen AAA-batterier eller ett uppladdningsbart batteri. De här modellerna kallas för hybrider.

Bästa pannlampa för löpning med hybridbatteri

 • Silva Trail Runner Free H
  • Lumens: 400
  • Vikt: Ca 110 gram
  • Batteritid: Från ungefär 2,5h i maxläge på det uppladdningsbara batteriet, och upp till 25 timmar med tre stycken AAA-batterier.

Se utbudet av Silva-lampor här hos Outdoorexperten »

Bästa pannlampan för ultralöpare

 • Black Diamond Icon
  • Lumens: 500
  • Vikt: 232 gram (med AA-batterier)
  • Batteritid: 70 timmar på hög effekt och 175 timmar på låg (med 4 st AA-batterier)

Varför ska man springa med pannlampa?

Att springa med pannlampa öppnar en helt ny värld av löpning. Det eliminerar också barriären för bristande ljus, vilket gör det möjligt att springa vid midnatt eller under vintermörkret. Särskilt här uppe i Skandinavien kan höst- och vinterdagarna behöva förlängas för att träningen ska hinnas med.

De bästa pannlamporna gör att du kan se rakt fram på ett säkert sätt. De ger också omgivande belysning åt sidorna, beroende på modell och inställningarna den erbjuder.

När du springer i mörker på kvällen med en pannlampa kommer dina ögonvara mycket mer fokuserade rakt fram, på det smala synfältet, än vad de vanligtvis skulle vara under en dagslöpning.

Som ett resultat kommer du att märka att andra sinnen aktiveras mycket mer när du springer på natten med en pannlampa, eftersom hjärnan inte kan ta in lika mycket visuella stimuli. Det här i sig ger en mycket givande och engagerande löpning; du är mer närvarande.

Kort sagt, löpning med en pannlampa ger dig möjligheten att se dina favoritrundor i ett nytt ljus (bokstavligen).

Allmänna tips: Börja springa med pannlampa

Här är ett par tips för när du springer med pannlampa för första gången.

1. Börja på din ”hemmarunda”

När du springer med pannlampa, börja på ett spår du känner väl. Att navigera i mörkret är en helt ny färdighetsuppsättning, så du bör motstå frestelsen att utforska för långt och för brett. Du kommer snart att se hur mindre självklara rutter på dina välkända stigar börjar locka dig in på fel stig.

2. Spring med sällskap

Det är också en bra idé att börja din karriär som nattlöpare med att träna tillsammans med en vän eller två, så att du får lite sällskap och extra trygghet.

3. Ta med lite extra utrustning

Ibland är oturen framme. Om du navigerar fel, ditt batteri stängs oväntat av eller du trampar snett, ska du gärna din löparryggsäck med dig. Packa gärna ner en extra löparjacka för regn eller liknande plagg för att hålla värmen om du behöver stanna eller gå.

Av samma anledning är det en bra idé att ta en telefon med på passet, särskilt om du är ute och springer ensam.

4. Försök att slappna av

Din löpform eller hållning kan kännas lite ”off” eftersom du springer med en extra vikt på huvudet, även om vikten är liten. Även om du väljer bästa pannlampa för löpning så kommer du inte bort från det faktum att det känns lite ovant.

Men oroa dig inte, du kommer snart att vänja dig vid pannlampan och glömma att den ens finns. Det är din nya bästa vän!

Sammanfattning

Den här artikeln har vi gått igenom hur löpning med pannlampa kan öppna upp för nya upplevelser och möjligheter för din natt-, trail- och vinterlöpning.

Oavsett om det är för att utforska löprundor i mörkret, eller bara för att lägga till lite nytt i din rutin, hoppas vi att den här informationen kommer att vara till nytta för dig när du planerar din nästa löptur.

Om du har fler frågor om hur du använder den bästa pannlampan för löpning, tveka inte att kontakta oss – eller varför inte läsa mer om eller syn på löpning i artiklarna som finns här på runnershigh.se? Välkommen!

Missa inte våra populära köpguider: