Bästa löparstavar

Bästa löparstavar – guide, test och tips

Bästa löparstavar är Black Diamond Distance Carbon Flz Z. Att springa med stavar är riktigt kul, och bra träning!

I den här guiden berättar vi mer om vad du behöver veta innan du köper stavar att springa med:

Bästa löparstavar

Black Diamond Distance Carbon Flz Z var är utsedd till bästa löparstavar i test när jag testade i Hammarbybacken i Stockholm.

Det är också dessa stavar jag springer med regelbundet vid tuffare backpass. De har också åkt med i resväskan till Schweiz för bergsträning runt Davos.

En testvinnare, helt enkelt.

Black Diamond Distance Carbon Flz Z

Att tänka på inför köp av bästa löparstavar

Det finns några saker att ta i beaktning när du ska köpa löparstavar:

Längd på löparstavar

Räkna ut rätt längd för dina löparstavar genom att multiplicera din kroppslängd med två tredjedelar (0,67). Då får du fram en stavlängd som passar bra till löpning.

Ett annat sätt att prova ut rätt längd är att se till så att armbågen är i ungefär 90 graders vinkel när du står upp och håller i stavarna framför dig.

Vanliga storlekar på löparstavar är 100, 110, 120 och 130 centimeter. Ta den längd som kommer närmast ”idealet”, och när det kommer till löpning med stavar ska du hellre välja en något kortare stav än en som är för lång.

Din längdStavlängd (rekommendation)
150 cm100 cm
160 cm105-110 cm
170 cm110-115 cm
180 cm120 cm
190 cm125-130 cm

Stavarnas vikt

Alla löparstavar väger ganska lite; många är gjorda i lätta material så som kolfiber. Men det är faktiskt skillnad även på några gram, särskilt om du ska springa i backe eller berg, och ännu mer om du ska springa ultralopp.

Varje gram är en onödig ”kostnad” för din löpekonomi. Välj därför så lätta stavar som du har råd med. Någon bättre rekommendation än så kan vi tyvärr inte ge.

Bästa löparstavar till låg vikt kommer spara dig mycket energi, även om du ”bara” har dem fastknäppta på din löparryggsäck.

Hopfällbara eller ej

Hopfällbara löparstavar är smidigare än stavar som är gjorda i ett (1) stycke. Hållfastheten är numera ungefär densamma. Det som skiljer är priset.

Löparstavar finns i både två- och tredelade varianter. De delbara stavarna är ihåliga, där det inuti dem sitter en inplastad vajer som håller ihop de olika delarna, även när stavdelarna är isär.

De flesta stavar som är hopfällbara kan vecklas ihop i farten, åtminstone en stav som Black Diamond Distance Carbon Flz Z (min favoritstav).

Spetsar på löparstavar

Ytterligare en sak som är bra att tänka på är om stavarna har utbytbara stavspetsar eller inte. Löparstavar slits mer vid terränglöpning jämfört med hur slitaget är under en vandring.

Ett hårt underlag – till exempel steniga stigar och berghällar – sliter mer på stavarnas spetsar. Ska du springa på asfalt med löparstavar rekommenderas mjuka stavspetsar med gummifot.

Fördelar med att springa med stavar

Det finns flera fördelar med att träna löpning med stavar. Det är ett bra sätt att variera träningen, särskilt i partier som är backiga, eller rent av bergiga.

Genom att springa med stavar aktiveras stora muskelgrupper på överkroppen; du arbetar helt enkelt med bålen på ett helt annat sätt än vid ”vanlig” löpning. Extra bra är det här för dig som tycker om att träna längdskidåkning.

En vanlig träningsmetod med löparstavar är att ”hufsa” upp för en flack backe eller ett motlut. Hufsningen går till som så att du tar långa kliv och arbetar parallellt med armarna, som om du försökte ta extra långa steg.

Det går att springa med stavar som är längdskidstvar, men problemet är att dessa stavar oftast är lite för långa, vilket belastar axlarna allt för mycket. Att istället satsa på att köpa bästa löparstavar är en bra investering, och faktiskt ganska billig.

Köpa bästa löparstavar – här är mitt val

Jag som skriver Runner’s High har köpt mina löparstavar från Outdoorexperten och varit supernöjd. Utbudet är bra av olika varumärken och modeller, det finns stavar både för herrar och damer, och frakten är för det mesta ganska snabb tack vare deras stora lager.

Även Outnorth är en friluftsbutik på nätet jag testat och som fungerat bra, men Outdoorexperten är som sagt min favorit. Här kan du se deras utbud av stavar för löpning »

Noterbart är dock att mina favoritstavar från Black Diamond av någon anledning ligger i kategorin Gångstavar. Så där kan det också löna sig att ta en titt och läsa produktbeskrivningarna.

Missa inte våra populära köpguider: